Terug naar overzicht

Van schaamte naar trots

thumbnail_image002-e1604421500519.jpg

Projectnaam

Van schaamte naar trots

Aanvrager

Mina Ouaouirst

Website

Bekijk

Van schaamte naar trots (werktitel) is een onderzoek van Mina Ouaouirst naar Amazigh (Berber) tatoeages. Het richt zich op de verschillende standpunten van de eerste, tweede en derde generatie Nederlandse Amazigh-vrouwen. Waarom verwijdert de eerste generatie de tatoeages en laat de jonge generatie ze juist zetten? Met dit project vergroot Mina de aandacht voor deze gevoelige vorm van cultureel erfgoed.

Met het startbudget ontwaart ze de verschillende perspectieven en onderzoekt ze welke invloed de gemeenschap en maatschappij hebben op de persoonlijke keuzes van de vrouwen. Hiervoor gaat ze in gesprek met een diverse groep aan Amazigh-vrouwen uit verschillende generaties, hun verhalen worden zorgvuldig vastgelegd. Vervolgens werkt ze nauw samen met een fotograaf om de opgetekende verhalen visueel te vertalen. De onderzoeksresultaten worden in een pilot foto-expositie getoond. Tijdens deze presentatie wordt feedback verzameld bij het publiek, dit wordt gebruikt om een foto-expositie en -publicatie te realiseren.

Van schaamte naar trots ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).