Terug naar overzicht

The Burners

Projectnaam

The Burners

Aanvrager

Nizar el Manouzi

The Burners* is een korte film van Nizar El Manouzi en Boaz Schoevaars en zoomt in op het verhaal van Mustafa en Reda, twee jonge migranten uit de Maghreb-landen die in Europa op zoek zijn naar verblijfspapieren. Mustafa (24), een eens gezonde hardloopkampioen, balanceert op de rand van verslaving en criminaliteit na vijf jaar zwerven door Europa. Hij grijpt een laatste strohalm aan: een vals paspoort om een nieuw leven op te bouwen. Op weg naar een dubieuze klus in Rotterdam ontmoet hij Reda (17), een ambitieuze zanger met dromen van een gouden toekomst. Terwijl Mustafa zich vastklampt aan zijn laatste strohalm, ziet hij hoe Reda ten prooi valt aan het systeem dat zijn eigen dromen verwoestte. Eerst kiest Mustafa voor zichzelf, maar hij schiet Reda toch te hulp en helpt Reda om zijn droom waar te maken.

*Burners/Harraga is een geuzennaam voor jonge migranten die hun paspoort symbolisch verbranden om te voorkomen dat ze worden teruggestuurd. Ze snijden daarmee radicaal de banden met hun verleden door en verbranden letterlijk en figuurlijk hun identiteit.

The Burners ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy en is vervolgens doorgestroomd naar de projectentak, om de pilot uit te werken tot een volledige film.