Terug naar overzicht

Duizend Kleuren

Schermafbeelding-2023-02-13-om-17.32.37300-scaled
Schermafbeelding-2023-02-13-om-17.28.06300-scaled
Schermafbeelding-2023-02-13-om-17.22.48300-scaled
Schermafbeelding-2023-02-13-om-17.18.55300-scaled

Projectnaam

Duizend Kleuren

Aanvrager

Joy Brandsma

Website

Bekijk

Duizend Kleuren is een onderzoek van visueel antropoloog Joy Brandsma naar de verbinding tussen oude en jonge vrouwelijke bi-culturele queers met als doel de vergeten geschiedenis en de verhalen van de voorgaande generatie vast te leggen en door te geven.

Centraal staat Mil Colores, een stichting die een ontmoetingsplek en platform biedt voor queer vrouwen uit diverse culturele groepen. De leden zijn ondertussen op leeftijd en hun verhalen zijn onvoldoende vastgelegd. Voor het onderzoek worden twee pilot workshopdagen georganiseerd met verschillende generaties bi-culturele queers. Tijdens de workshop wordt de geschiedenis van queerpersonen van kleur in Nederland uitgewisseld aan de hand van herinneringen en persoonlijke verhalen van Mil Colores-leden en archiefmateriaal. De workshop wordt ook op beeld vastgelegd. Het doel van het onderzoek is om een start te maken met de verbinding tussen de jonge en oude generaties, om te laten zien dat hun worstelingen universeel zijn. Daarbij geven de deelnemers feedback op de inhoud en opzet van de workshop. Dit onderzoek legt de basis voor de ontwikkeling van een structurele workshopreeks, waarvan de resultaten worden ondergebracht bij IHLIA (archief voor lhbtqia+ erfgoed). Zij streven naar een betere representatie van bi-culturele mensen in haar archieven.

Duizend Kleuren ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).