De schuurmachine

Projectnaam
De schuurmachine
Aanvrager
Spatiebalk & Martin Jans
Website
Bekijk

De schuurmachine is een ruimtelijke kunstinstallatie van Ruben Bruggeling, Marieke Herweijer (samen Spatiebalk) en Martin Jans die bezoekers traint en prikkelt om met verschillen te leven. De machine dient als modern purgatorium (plaats van zuivering) waarin de bezoeker door beeld, geluid en ontmoeting bevraagd en geconfronteerd wordt met zichzelf en de ‘Ander’. In de installatie laat de bezoeker haar harde buitenkant opschuren om zichzelf uiteindelijk kwetsbaarder op te kunnen stellen. Het doel van de installatie is om wederzijds begrip en onderlinge verbinding tussen mensen te vergroten. 

Met het startbudget onderzoekt het kernteam hoe zij de ruimtelijke installatie het beste in kunnen richten. Dit doen zij in samenwerking met een groep jongeren die betrokken zijn bij de vorming van de visuele en inhoudelijke onderdelen van de installatie. Op inhoudelijk gebied werken ze samen met theoloog en studentenpastor Martin, hij ondersteunt het team bij theologische vraagstukken. Het prototype van de installatie wordt getest met een groep mbo-leerlingen en docenten, met hun feedback wordt de definitieve installatie gecreëerd. In de toekomst reist De schuurmachine langs verschillende mbo-scholen in Nederland.

De schuurmachine ontving een startbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks krijgen tien nieuwe makers de kans om met begeleiding en een financiële bijdrage hun concept uit te werken tot een eerste try-out, pilot of prototype.