Terug naar overzicht

De schuurmachine

foto_edit-scaled-1.jpg

Projectnaam

De schuurmachine

Aanvrager

Spatiebalk & Martin Jans

Website

Bekijk

De schuurmachine is een ruimtelijke kunstinstallatie van Ruben Bruggeling, Marieke Herweijer (samen Spatiebalk) en Martin Jans die bezoekers traint en prikkelt om met verschillen te leven. De machine dient als modern purgatorium (plaats van zuivering) waarin de bezoeker door beeld, geluid en ontmoeting bevraagd en geconfronteerd wordt met zichzelf en de ‘Ander’. In de installatie laat de bezoeker haar harde buitenkant opschuren om zichzelf uiteindelijk kwetsbaarder op te kunnen stellen. Het doel van de installatie is om wederzijds begrip en onderlinge verbinding tussen mensen te vergroten. 

Met het startbudget onderzoekt het kernteam hoe zij de ruimtelijke installatie het beste in kunnen richten. Dit doen zij in samenwerking met een groep jongeren die betrokken zijn bij de vorming van de visuele en inhoudelijke onderdelen van de installatie. Op inhoudelijk gebied werken ze samen met theoloog en studentenpastor Martin, hij ondersteunt het team bij theologische vraagstukken. Het prototype van de installatie wordt getest met een groep mbo-leerlingen en docenten, met hun feedback wordt de definitieve installatie gecreëerd. In de toekomst reist De schuurmachine langs verschillende mbo-scholen in Nederland.

De schuurmachine ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).