Terug naar overzicht

De Roze Salon

B-roll-karakters.00_11_00_15.Still005
Binnenkomst-RAW.00_18_33_18
Interview-Nell-RAW.00_25_22_10.Still003-scaled
Interview-Nell-RAW.00_54_12_09

Projectnaam

De Roze Salon

Aanvrager

Jorick Buurstra & Charlotte Maria

Website

Bekijk

De Roze Salon is een prototype-documentaire van Jorick Buurstra en Charlotte Maria over de geschiedenis van queer ouderen die deel uitmaken zijn van De Roze Salon in Rotterdam.

Het onderzoek is gefocust op de vraag hoe deze roze ouderen hun ruimte hebben geclaimd waarin hun lbhtqia+ identiteit omarmd en gevierd werd. Aan de hand van bronnenonderzoek en met samenwerkingspartner Stichting Humanitas worden ouderen van De Roze Salon geïnterviewd en voorbereid op het meewerken aan een documentaire. Voor het onderzoek worden de ‘vergeten’ verhalen van deze ouderen over hun strijd in het verleden vastgelegd. Het verhaal van queer-ouderen mist in de media en het collectieve geheugen, het doel van dit project is om deze blinde vlek in onze geschiedenis in de spotlight te zetten en om lessen te kunnen trekken uit het verleden. Het prototype wordt getest tijdens een diverse screenings op middelbare scholen en woonzorghuizen voor ouderen. Na de screening vindt er een nagesprek plaats met personen uit de documentaire. Hierbij ligt de nadruk op het meten van de impact van het prototype op ouderen en jongeren. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een volledige documentaire over De Roze Salon.

De Roze Salon ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).