Dit jaar presenteren we opnieuw een helder overzicht van de projecten van de ZOZ Academy. Hoewel het overzicht helder is, hopen we dat het werk van onze makers een moment van onhelderheid veroorzaakt: dat je enigszins ontregeld wordt of geconfronteerd raakt met ingesleten beelden die gekanteld moeten worden.
Niemand kan ontkennen dat we in een complexe tijd leven. Helderheid en overzicht zijn zoek. Conflicten en brandhaarden in de wereld werken steeds meer in op ons dagelijks leven. Er worden tegels gelicht en ondergeschoven zaken komen aan de oppervlakte. Nieuwe stemmen betreden het podium, maar het is niet altijd duidelijk welk belang ze dienen. Want belangrijke zaken die aandacht verdienen worden niet zelden vertroebeld door de profiteurs van de ophef-economie.
Laat dit overzicht helpen om de complexheid te omarmen. We tonen uiteenlopende perspectieven die laten zien hoe meerstemmig onze samenleving écht is opgebouwd. Het zijn stuk voor stuk integere artistiek-maatschappelijke onderzoeken die het gesprek op gang brengen. Ze verbinden ons met dat wat we nog niet kennen, wat we (onbewust) ontweken of waar we anders over dachten. Alle projecten samen vormen een pleidooi voor een wereld waarin we erkennen dat dingen naast elkaar kunnen bestaan. Het begrip voor het één sluit de waardering voor het andere niet uit. Ondanks wat de verwarrende tijden ons doen geloven, hebben we door empathie, kennis en artistieke verwondering veel met elkaar gemeen.
Team ZOZ Academy
Niña Bos, Yassine Boussaid, Iselle Claassens, Christiaan Mooij, Kian Pattiapon en Robin Vermeulen
'Steen' is een onderzoek naar het beeld van mannelijkheid door acteur Sia Cyrroes.
'Embodied Fascism' is een onderzoek van fotograaf en filmmaker Jakob Ganslmeier en beeldend kunstenaar Ana Zibelnik naar masculiniteit, (militaire) zelfdiscipline en fitness trends op TikTok, de relatie met extreemrechtse ideologieën en de invloed op jonge mannen.
Filmmaker Naomi Wills gaat via verschillende archieven en andere bronnen op zoek naar de nalatenschap van Surinaamse WO2-veteranen en documenteert hun ontbrekende perspectieven.
In 'ALEXA, doe de deur open' onderzoekt theatermaakster Alexa Hakkenbrak de ervaringen van jongeren in jeugdinrichtingen en de mogelijkheden voor alternatieve straffen.
'RADJ - Een conversatie met mijn nani' is een onderzoek van filmmaker Nadine Haselier voor een documentaire over de betekenis van thuis en het schieten van wortels in vreemde grond binnen de Hindoestaanse gemeenschap.
In 'Onder Zeeniveau' onderzoekt filmmaker Faydim Ramshe migratie in de Nederlandse samenleving via het persoonlijke verhaal van Faren. Zij vluchtte 25 jaar geleden vanuit Iran naar Nederland en geeft nu zwemles aan nieuwkomers.
'Borders' is een onderzoek naar migratie in Europa van theatermaker Djûke Stammeshaus, gebaseerd op haar eigen ervaringen in de bureaucratie en diplomatie van Brussel.
'Rijstkorrels en een aardappel' is een onderzoek voor een film van regisseur Felicia Lin naar de struggles bij het kiezen voor je eigen levenspad als Chinese Nederlander.