ZOZ Academy – Terugblik 2022

Je hoeft geen ervaringsdeskundige te zijn om je het lot van een ander aan te trekken. En je hoeft niet iedereen te begrijpen, alleen een poging kan geen kwaad. De bereidheid is alles. Vanuit deze gedachte sporen we makers aan om plannen in te dienen bij de ZOZ Academy. We zoeken naar kunstenaars die met de kracht van de verbeelding hun blik op de wereld tonen. Zij die laten zien dat we meer delen met de mensen waarmee we hoofd aan hoofd staan.

Aan een diametrale houding ten opzichte van de ander ontlenen steeds meer individuen hun zingeving, bestaansrecht en identiteit. Met hun standvastige aanwezigheid en groepsvorming brengen ze mensen aan het twijfelen. Een mix van overtuigingskracht, onwetendheid, moedwillige verdraaiingen en anekdotische uitzonderingen doet zijn werk. Er wordt een doek opgetrokken van valse duidingen, vooroordelen en clichés.

Wij weten dat je met de kracht van kunst iets kan onthullen, ervaringen kan verrijken en personen kan verbinden. Dat je laat zien dat je niet tegenover de ander hoeft te staan omdat je meer gemeen hebt dan je vermoedde. Er is alleen geen standaardformule voor de vorm en de ideale omstandigheden waaronder kunst en cultuur met deze functie het beste werkt. Het is een voortdurende zoektocht.

Op deze pagina staat een overzicht van de pogingen van het jaar 2022. Ze scherpten onze gedachten aan, leidden tot nieuwe inzichten en toonden verrassende resultaten. Maar bovenal hopen we dat het nieuwe makers aanspoort om een eigen artistiek maatschappelijk onderzoek te starten in de geest van Fonds ZOZ.

Team ZOZ Academy
Niña Bos, Yassine Boussaid, Gyonne Goedhoop, Christiaan Mooij, Kian Pattiapon en Robin Vermeulen

Scroll om te beginnen

Koud Water

De mood trailer 'Koud Water' van Nakedhearts Film is een fragmentarische sfeerschets die de complexe vriendschap tussen twee jonge hooligans, Anouar en Raoul, verkent.

lees meer
sluiten

Koud Water

De film speelt zich af in de ruige wereld van voetbalsupporters en volgt de hoofdpersonen op een reis van zelfontdekking en groei. Terwijl Anouar begint te twijfelen aan zijn plek binnen de hooligangroep en op zoek gaat naar meer betekenis in zijn leven, raakt Raoul steeds verder verstrikt in geweld en criminaliteit. Hun relatie wordt getest door onverwachte gevoelens, externe invloeden en persoonlijke keuzes. Koud Water biedt een diepgaande blik op thema’s als identiteit, vriendschap, en de strijd tussen persoonlijke ambities en groepsdruk.

Nakedhearts Film

nabil2
nabil1

Jihad an Nafs

Jihad an Nafs ("Het gevecht van de ziel") is een try-out theatervoorstelling van theatermaker Nabil Tkhidousset over het zoeken naar (h)erkenning, vervreemding en erbij willen horen.

lees meer
sluiten

Jihad an Nafs

In de voorstelling, gebaseerd op het leven van Nabil, volgen we de ontwikkeling van Moesa. Hij groeit op met een gewelddadige vader en een emotioneel afwezige moeder. Moesa weet geen raad met zijn emoties. Angst. Verdriet. Pijn. Woede overheerst. Woede naar zijn vader toe, klasgenoten die hem uitdagen en boosheid naar de westerse wereld toe. Hij gaat de confrontatie met zijn demonen aan. Met het startbudget werkt Nabil vier scènes uit die worden gepresenteerd bij IMPACT in Rotterdam-Zuid: een platform dat coaching, werk- en presentatieruimte en verbinding met het werkveld biedt aan nieuwe makers. In een nagesprek gaan jongeren en aanwezige hulpverleners (o.a. psychologen en jongerenwerkers) met Nabil in gesprek over de voorstelling. De feedback dient voor de ontwikkeling van de definitieve voorstelling.

Nabil Tkhidousset

sharine5-scaled
sharine-2-scaled
sharine-1-scaled
Theislandiam3

The Island I Am

The Island I am is een onderzoek van visueel antropoloog Sharine Rijsenburg naar de representatie van het alledaagse leven in Curaçao in Nederlandse archieven en de impact op de beeldvorming van Afro-Caribische Nederlanders.

lees meer
sluiten

The Island I Am

Tijdens het onderzoek duikt Sharine in Nederlandse archieven om historische fragmenten te analyseren, waarvan veel beelden zijn gemaakt vanuit een stigmatiserend perspectief. Ook interviewt ze (Nederlandse) Curaçaoënaars over hoe zij hun geschiedenis beleven. De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een videoteaser, waarin een selectie van archiefbeelden wordt samengebracht met fragmenten uit interviews met Curaçaoënaars. Het doel is om stigmatiserende beelden van Curaçao te nuanceren en ontkrachten en het publiek te laten reflecteren op de betekenis van identiteit. De teaser wordt vertoond aan de Caribbean Ancestry Club community in WORM (Rotterdam). Gedurende de presentatie gaan reguliere bezoekers, deskundigen op het gebied van de Caribische diaspora en verschillende generatie Caribische Nederlanders in gesprek met de maker en geven ze feedback op de teaser. Het onderzoek is een opmaat naar een 35-minuten durende documentaire over dit onderwerp.

Sharine Rijsenburg

Naag Nool

Naag Nool is een onderzoek naar vluchtverhalen van jonge Eritrese vrouwen door journalist en filmmaker Qali Nur.

lees meer
sluiten

Naag Nool

De verhalen van deze jongeren maken uiteindelijk deel uit van het filmscript. Een deel van de Eritrese jongeren in Nederland kampen met eenzaamheid en leiden soms een geïsoleerd leven. Tijdens het onderzoek interviewt ze Eritrese jongeren over hun ervaringen in Nederland, met name jonge vrouwen die recent naar Nederland gekomen zijn. Het doel van de film is om meer bewustzijn te creëren voor de situatie waar sommige Eritrese vluchtelingen zich bevinden. Hoewel de hoofdpersonen in de film Eritrees zijn, is het ook een universeel verhaal over eenzaamheid, nieuw zijn in een ander land en jezelf en de wereld om je heen ontdekken. Het scenario en visuele plan voor de film worden gepresenteerd in De Voorkamer, een ontmoetingsplek in Utrecht voor en door nieuwkomers . Bij de presentatie zullen Eritrese jongeren, maatschappelijk hulpverleners en andere geïnteresseerden aanwezig zijn. Tijdens een Eritrese koffieceremonie na de presentatie geven zij feedback op het scenario. Het uiteindelijke doel is de productie van een volledige film.

Qali Nur

thumbnail_TC8GKEU3
thumbnail_RNC3UUQQ
thumbnail_O8556LLO
thumbnail_2ADO3XSQ

Pushback

Pushback is een onderzoek van filmmakers Jochem de Vries en Vincent van Zelm over het grensgebied van Griekenland en Turkije, waar vluchtelingen de oversteek wagen naar Europa. Het onderzoek is de basis voor de ontwikkeling van een filmscenario.

lees meer
sluiten

Pushback

Het onderzoek is specifiek gericht op Nederlandse militairen die daar patrouilles doen namens Frontex en naar wat onze humane en Europese grenzen zijn. De Frontex-soldaat staat symbool voor de Europese beveiligingsdrift, tijdens het onderzoek willen zij toegang krijgen tot Frontex en hun werk observeren. In het scenario dat Jochem en Vincent gaan schrijven onderzoeken zij de grenzen van het hoofdpersonage: wat bewaken we eigenlijk als er voor medemenselijkheid en kameraadschap geen plek meer is? Aan de hand van drie verhaallijnen kaarten zij de problemen aan die op het grensgebied van Europa spelen. Het doel is om een kritische reflectie te bieden op het Nederlandse en Europese migratiebeleid. Het scenario wordt gepitcht aan producenten en filmfestivalprogrammeurs met een lezing door acteurs, moodboards en een selectie aan eerste sfeeropnames. Dit onderzoek is daarmee een eerste stap richting de ontwikkeling van een volledige film.

Stichting Ulexiet

Jochem de Vries

heg-scaled

Mijn grondgebied, mijn paradijs

Mijn grondgebied, mijn paradijs is een onderzoek van beeldend kunstenaar Pleuni van Tongeren naar in- en uitsluiting in een Tilburgse stadswijk.

lees meer
sluiten

Mijn grondgebied, mijn paradijs

Tijdens het onderzoek gaat Pleuni op pad in de wijk, waarin ze onderzoek doet naar de relatie tussen de buurtbewoners en woongroep Skaeve Huse, een woonproject voor bewoners die zich “niet aan een gewone woonomgeving kunnen aanpassen”. Door middel van interviews verzamelt ze verhalen over hoe de bestaande buurtbewoners hun eigen grondgebied behouden en onderhouden. Uiteindelijk maakt Pleuni een pilotfilm van tien minuten waarin haar inhoudelijke en visuele onderzoek samenkomen. De pilot wordt gepresenteerd bij The Living Museum in Tilburg voor bewoners van Skaeve Huse, sociaal werkers, buurtbewoners, beleidsmakers, filmmakers en kunstenaars. De presentatie wordt ondersteund door een psycholoog, socioloog en wordt gemodereerd door kunstenaar A.Hrnic. De reacties van de betrokkenen worden gebruikt voor de ontwikkeling van de definitieve film.

Pleuni van Tongeren

Schermafbeelding-2023-02-13-om-17.32.37300-scaled
Schermafbeelding-2023-02-13-om-17.18.55300-scaled
Schermafbeelding-2023-02-13-om-17.22.48300-scaled

Duizend Kleuren

Duizend Kleuren is een onderzoek van visueel antropoloog Joy Brandsma naar de verbinding tussen oude en jonge vrouwelijke bi-culturele queers met als doel de vergeten geschiedenis en de verhalen van de voorgaande generatie vast te leggen en door te geven.

lees meer
sluiten

Duizend Kleuren

Centraal staat Mil Colores, een stichting die een ontmoetingsplek en platform biedt voor queer vrouwen uit diverse culturele groepen. De leden zijn ondertussen op leeftijd en hun verhalen zijn onvoldoende vastgelegd. Voor het onderzoek worden twee pilot workshopdagen georganiseerd met verschillende generaties bi-culturele queers. Tijdens de workshop wordt de geschiedenis van queerpersonen van kleur in Nederland uitgewisseld aan de hand van herinneringen en persoonlijke verhalen van Mil Colores-leden en archiefmateriaal. De workshop wordt ook op beeld vastgelegd. Het doel van het onderzoek is om een start te maken met de verbinding tussen de jonge en oude generaties, om te laten zien dat hun worstelingen universeel zijn. Daarbij geven de deelnemers feedback op de inhoud en opzet van de workshop. Dit onderzoek legt de basis voor de ontwikkeling van een structurele workshopreeks, waarvan de resultaten worden ondergebracht bij IHLIA (archief voor lhbtqia+ erfgoed). Zij streven naar een betere representatie van bi-culturele mensen in haar archieven.

Duizend Kleuren

Waka Nanga Mi

Waka Nanga Mi is een pilotfilm van Evani Gilds over Ewald, die na de Surinaamse onafhankelijkheid naar Nederland emigreert.

lees meer
sluiten

Waka Nanga Mi

In Nederland ervaart horlogemaker Ewald voor het eerst heimwee. Het achtergelaten verleden blijft doortikken. In de schemering tussen heden en verleden zien we Ewald in zijn huis. Zijn moeder hoopte op een betere toekomst voor hem; hij liet alles in Suriname achter om die toekomst in een nieuw land te zoeken. Maar wanneer hij in Nederland alleen is, verlangt hij naar wat hij achterliet. Hij keert zich naar binnen, want dat kent hij. En concentreert zich op zijn passie: het repareren van uurwerken, terwijl zijn verleden tijd in zijn heden doortikt.

Evani Gilds

Handan_4
Handan_2
Handan_5

Succesverhalen!

Succesverhalen! is een onderzoek voor een documentaire-reeks van journalist en filmmaker Handan Tufan waarin drie nieuwkomers vertellen over hoe zij een nieuw leven opbouwen in Nederland.

lees meer
sluiten

Succesverhalen!

Tijdens het onderzoek maakt Handan drie pilotvideo’s waarin de obstakels, kansen en overwinningen aan bod komen om zichtbaar te maken wat het betekent om als nieuwkomer in Nederland te leven. Het doel van de mini-documentaire is om het veelvoorkomende eendimensionale beeld van nieuwkomers te ontkrachten door hen zelf aan het woord te laten. De eerste drie verhalen worden in samenwerking met Open Embassy gepubliceerd via social media, de reacties worden gebruikt voor de ontwikkeling van het vervolg van de reeks. Het doel is om een serie van succesverhalen te maken om het publiek inzicht te geven in het leven van nieuwkomers in Nederland en daarmee begrip te kweken voor hun situatie.

Handan Tufan

illustratie-9-Brian-geeft-plant-te-veel-water-Kimth1
Mock-Up-Allemaal-Foutjes

Het ritme van Ramses

Het ritme van Ramses is een onderzoek van D’Avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard van uitgeverij Wilde Haren naar representatie van lhbtqia+ ouderschap in kinderboeken.

lees meer
sluiten

Het ritme van Ramses

Het prototype kinderboek vertelt het verhaal van twee zwarte mama’s met een zoon, Ramses. Hij is geboren met gevoel voor ritme en vraagt zich af van wie hij dit heeft, want “zijn mama’s kunnen niet dansen”. Het doel van het boek is het vergroten van zichtbaarheid van zwarte queer vrouwen en het gesprek over queer ouderschap binnen de gemeenschap aan te wakkeren, met een focus op de dialoog tussen lhbtqia+ dochters en hun moeders. Tijdens een presentatie van het prototype vindt er een panelgesprek plaats over queer ouderschap en de vertegenwoordiging van de lhbtqia+ gemeenschap in kinderboeken. Daarbij worden reacties verzameld die dienen voor de uitwerking van volgende publicaties over dit onderwerp.

Uitgeverij Wilde Haren

EDIT-2.00_03_52_22.Still005
EDIT-2.00_04_42_16.Still008
EDIT-2.00_04_48_02.Still010
EDIT-2.00_05_12_17.Still012

DE MELKER

DE MELKER is een beeldonderzoek en pilotfilm van filmmaker Tom Elswijk over de woningcrisis en haar invloed op de Eindhovenaar.

lees meer
sluiten

DE MELKER

De focus ligt op wat de beweegredenen en ideeën zijn van de meest extreme woners en verhuurders, het doel is om een integer beeld te krijgen van de verschillende perspectieven en hun beweegredenen. Het onderzoek wordt vertaald naar animaties, illustraties, maar ook korte verhaaltjes, sketches en scènes. Deze visuele uiteenzetting vormt de basis voor een pilot fictiefilm over de woningcrisis in Nederland. Het onderzoek wordt gepresenteerd als beeldonderzoek via social media, in feedbacksessies tijdens met maakproces in samenwerking met BROET (het platform voor Brabantse filmmakers) en tijdens een screening met betrokkenen van de woningcrisis en filmprofessionals. De pilot is de opmaat naar een volledige film.

Tom Elswijk

naamloos-21-scaled

Salomon

Salomon is een onderzoek van acteur Werner Kolf over ouderverstoting van de vader.

lees meer
sluiten

Salomon

Jaarlijks verliezen zo’n 16.000 kinderen het contact met één van hun ouders na een scheiding, het gaat meestal om de vader. Veel vaders hebben in praktijk weinig rechten wanneer zij in deze situatie belanden. Helaas durven ze vaak niets te zeggen, omdat ze niet weten via welke wegen ze voor zichzelf moeten opkomen. Vooral onder mannen met een Caribische achtergrond is dit een onbesproken thema. In dit onderzoek interviewt Werner mannen die in deze situatie zitten of hebben gezeten. Naast deze ervaringsdeskundigen gaat hij ook in gesprek met professionals die thuis zijn in straf-en familierecht en dagelijks te maken hebben met dossiers van verstoten vaders, of er juist niets meer mee te maken willen hebben. Het onderzoek resulteert in een pitchdocument dat wordt gepresenteerd aan ervaringsdeskundigen en professionals, met hun feedback worden de eerste stappen gezet richting een scenario voor de uiteindelijke speelfilm.

Werner Kolf

B-roll-karakters.00_11_00_15.Still005
Binnenkomst-RAW.00_18_33_18
Interview-Nell-RAW.00_25_22_10.Still003-scaled
Interview-Nell-RAW.00_54_12_09

De Roze Salon

De Roze Salon is een prototype-documentaire van Jorick Buurstra en Charlotte Maria over de geschiedenis van queer ouderen die deel uitmaken zijn van De Roze Salon in Rotterdam.

lees meer
sluiten

De Roze Salon

Het onderzoek is gefocust op de vraag hoe deze roze ouderen hun ruimte hebben geclaimd waarin hun lbhtqia+ identiteit omarmd en gevierd werd. Aan de hand van bronnenonderzoek en met samenwerkingspartner Stichting Humanitas worden ouderen van De Roze Salon geïnterviewd en voorbereid op het meewerken aan een documentaire. Voor het onderzoek worden de ‘vergeten’ verhalen van deze ouderen over hun strijd in het verleden vastgelegd. Het verhaal van queer-ouderen mist in de media en het collectieve geheugen, het doel van dit project is om deze blinde vlek in onze geschiedenis in de spotlight te zetten en om lessen te kunnen trekken uit het verleden. Het prototype wordt getest tijdens een diverse screenings op middelbare scholen en woonzorghuizen voor ouderen. Na de screening vindt er een nagesprek plaats met personen uit de documentaire. Hierbij ligt de nadruk op het meten van de impact van het prototype op ouderen en jongeren. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een volledige documentaire over De Roze Salon.

Jorick Buurstra

Charlotte Maria

vlcsnap-2023-02-14-14h55m33s143
vlcsnap-2023-02-14-15h26m40s682

Dear Summer

Dear Summer is een onderzoek van filmmaker Ahmed Hammadi over de kansen en dromen van jongeren die opgroeien in achterstandswijken.

lees meer
sluiten

Dear Summer

Ahmed groeide op in de wijk Crabbehof (Dordrecht) die, ondanks de schat aan verhalen en karakters, vaak slecht in het nieuws kwam. Er bestaat een oordeel over dit soort buurten en jongeren die er opgroeien, vaak gevormd door een eenzijdige blik van de media. Tijdens het onderzoek gaat Ahmed naar verschillende wijken in Rotterdam en Dordrecht om jongeren te interviewen over hoe ze hun dagelijkse leven meemaken en in hoeverre ze bezig zijn met de toekomst en volwassen worden. Daarbij ligt de focus op kansenongelijkheid. Het onderzoek resulteert in een eerste pilotaflevering van een zesdelig korte webserie over een groep tieners uit een achterstandswijk, aan de vooravond van hun volwassenheid. De pilot wordt getoond tijdens Roffa Film Club, een maandelijks event voor filmmakers en -enthousiastelingen. Voor de presentatie worden ook leerlingen van mbo scholen en jongerenwerkers uitgenodigd. De feedback wordt verwerkt in het uiteindelijke treatment en het script voor de serie.

GUAP

z-left z-right