Terug naar overzicht

The Island I Am

sharine5-scaled
sharine-2-scaled
sharine-1-scaled
Theislandiam3

Projectnaam

The Island I Am

Aanvrager

Sharine Rijsenburg

Website

Bekijk

The Island I Am is een onderzoek van visueel antropoloog Sharine Rijsenburg naar de representatie van het alledaagse leven in Curaçao in Nederlandse archieven en de impact op de beeldvorming van Afro-Caribische Nederlanders.

Tijdens het onderzoek duikt Sharine in Nederlandse archieven om historische fragmenten te analyseren, waarvan veel beelden zijn gemaakt vanuit een stigmatiserend perspectief. Ook interviewt ze (Nederlandse) Curaçaoënaars over hoe zij hun geschiedenis beleven. De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een videoteaser, waarin een selectie van archiefbeelden wordt samengebracht met fragmenten uit interviews met Curaçaoënaars. Het doel is om stigmatiserende beelden van Curaçao te nuanceren en ontkrachten en het publiek te laten reflecteren op de betekenis van identiteit. De teaser wordt vertoond aan de Caribbean Ancestry Club community in WORM (Rotterdam). Gedurende de presentatie gaan reguliere bezoekers, deskundigen op het gebied van de Caribische diaspora en verschillende generatie Caribische Nederlanders in gesprek met de maker en geven ze feedback op de teaser. Het onderzoek is een opmaat naar een 35-minuten durende documentaire over dit onderwerp.

The Island I Am ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).