Terug naar overzicht

Pushback

thumbnail_TC8GKEU3
thumbnail_RNC3UUQQ
thumbnail_O8556LLO
thumbnail_2ADO3XSQ

Projectnaam

Pushback

Aanvrager

Jochem de Vries

Website

Bekijk

Pushback is een onderzoek van filmmakers Jochem de Vries en Vincent van Zelm over het grensgebied van Griekenland en Turkije, waar vluchtelingen de oversteek wagen naar Europa. Het onderzoek is de basis voor de ontwikkeling van een filmscenario.

Het onderzoek is specifiek gericht op Nederlandse militairen die daar patrouilles doen namens Frontex en naar wat onze humane en Europese grenzen zijn. De Frontex-soldaat staat symbool voor de Europese beveiligingsdrift, tijdens het onderzoek willen zij toegang krijgen tot Frontex en hun werk observeren. In het scenario dat Jochem en Vincent gaan schrijven onderzoeken zij de grenzen van het hoofdpersonage: wat bewaken we eigenlijk als er voor medemenselijkheid en kameraadschap geen plek meer is? Aan de hand van drie verhaallijnen kaarten zij de problemen aan die op het grensgebied van Europa spelen. Het doel is om een kritische reflectie te bieden op het Nederlandse en Europese migratiebeleid. Het scenario wordt gepitcht aan producenten en filmfestivalprogrammeurs met een lezing door acteurs, moodboards en een selectie aan eerste sfeeropnames. Dit onderzoek is daarmee een eerste stap richting de ontwikkeling van een volledige film.

Pushback ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).