Noor

Projectnaam
Noor
Aanvrager
Saleem Salameh, Stichting art 1.
Periode
ZOZ Academy 2019-2020
Website
Bekijk

Noor is een korte film van Saleem Salameh over Noor Eldeen, een queer amateur-buikdanser uit Amman, Jordanië. De film bespreekt genderstereotypen in het land en volgt de reis van Noor die hem uiteindelijk bij de nationale balletschool brengt. De film onderzoekt of Noor wordt geaccepteerd in deze nieuwe omgeving, of dat hij toch op zoek moet gaan naar een nieuw toevluchtsoord. Met deze film wil Saleem het Nederlandse en westerse stigma ten aanzien van LHBTQI+ nieuwkomers uit het Midden-Oosten bespreekbaar maken.

Met het startbudget voert Saleem het vooronderzoek uit. Allereerst vormt hij, in Nederland, een studiegroep van jongvolwassenen met wortels in het Midden-Oosten die hun thuisland zijn ontvlucht vanwege hun seksuele oriëntatie. Het filmplan wordt met hen gedeeld en kritisch besproken. Aan de hand van hun feedback wordt het plan verbeterd. Vervolgens gaat Saleem naar Jordanië om onderzoek te doen naar de sociale omgeving van Noor, de balletschool, ‘ondergrondse’ theaters en queer safe spaces. De bevindingen van dit onderzoek worden vastgelegd in een onderzoeksverslag, dit dient als basis voor de film. Uiteindelijk wordt het onderzoeksplan gepresenteerd tijdens het International Queer & Migrant Film Festival (IQMF) in Amsterdam aan de festivalbezoekers en deelnemers van de IQMF Academy. De feedback wordt gebruikt om de uiteindelijke film vorm te geven. 

Noor ontving een startbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks krijgen tien nieuwe makers de kans om met begeleiding en een financiële bijdrage hun concept uit te werken tot een eerste try-out, pilot of prototype.