Terug naar overzicht

Noor

Noor-1-scaled-e1604421045244.jpg

Projectnaam

Noor

Aanvrager

Saleem Salameh, Stichting art 1.

Website

Bekijk

Met ‘Noor’ vertelt Saleem Salameh het verhaal van een queer amateur-buikdanser uit Amman, Jordanië. De film bespreekt genderstereotypen in het land en volgt de zoektocht van Noor Eldeen, naar alternatieve theaters en danspodia om zijn passie te beoefenen en hier uiteindelijk zijn brood mee te verdienen.

De film onderzoekt of Noor wordt geaccepteerd in deze nieuwe omgeving, of dat hij toch kiezen voor een nieuwe carrière.

Met deze film wil Saleem de ogen van internationale publiek openen, en ze inkijk geven op de impact van dergelijke omgevingen op artiesten zoals Noor. Maar ook wat zijn impact is op zijn culturele omgeving.

Saleem ontving het ZOZ startbudget waarmee hij zijn vooronderzoek voor de film zal uitvoeren. Hiervoor vormde hij Nederland een studiegroep van jongvolwassenen met wortels in het Midden-Oosten die zich herkennen in Noor’s situatie en zijn zoektocht naar acceptatie en zichzelf.

Vervolgens zal hij onderzoek doen naar de sociale omgeving van Noor in Jordanië, de balletschool, ‘ondergrondse’ theaters en queer safe spaces. De bevindingen worden de basis voor de film.

Noor ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).