Terug naar overzicht

Mijn grondgebied, mijn paradijs

heg-scaled

Projectnaam

Mijn grondgebied, mijn paradijs

Aanvrager

Pleuni van Tongeren

Website

Bekijk

Mijn grondgebied, mijn paradijs is een onderzoek van beeldend kunstenaar Pleuni van Tongeren naar in- en uitsluiting in een Tilburgse stadswijk.

Tijdens het onderzoek gaat Pleuni op pad in de wijk, waarin ze onderzoek doet naar de relatie tussen de buurtbewoners en woongroep Skaeve Huse, een woonproject voor bewoners die zich “niet aan een gewone woonomgeving kunnen aanpassen”. Door middel van interviews verzamelt ze verhalen over hoe de bestaande buurtbewoners hun eigen grondgebied behouden en onderhouden. Uiteindelijk maakt Pleuni een pilotfilm van tien minuten waarin haar inhoudelijke en visuele onderzoek samenkomen. De pilot wordt gepresenteerd bij The Living Museum in Tilburg voor bewoners van Skaeve Huse, sociaal werkers, buurtbewoners, beleidsmakers, filmmakers en kunstenaars. De presentatie wordt ondersteund door een psycholoog, socioloog en wordt gemodereerd door kunstenaar A.Hrnic. De reacties van de betrokkenen worden gebruikt voor de ontwikkeling van de definitieve film.

Mijn grondgebied, mijn paradijs ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden tien makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).