Terug naar overzicht

Furkan van Oranje

Projectnaam

Furkan van Oranje

Aanvrager

Fighting Windmills

Website

Bekijk

Furkan heeft altijd verdedigd dat hij niet alleen Turk is, maar ook niet alleen Nederlander. Wat hij wel is, kan hij niet goed benoemen. Daarom doet hij een zelfonderzoek naar wie hij is. Hij leest boeken, kijkt films, begint een dagboek, en vlogt over zijn ervaringen. Hij maakt een reis naar Turkije, zijn tweede thuis, en de familie die hij altijd mist. Met zijn camera interviewt hij zijn familieleden en vrienden over hoe zij hem zien. Wie is hij voor hen? Wat betekent het als je twee culturen in je draagt?

Furkan van Oranje volgt Furkan Erdogan (19) enkele jaren van zijn leven. Van een jonge scholier ontwikkelt hij zich naar een succesvolle projectleider in de wereld van internationale marketing. Hij staat voor een aantal levensvragen over zijn carrière, familie, vrienden, geloof en de liefde, en het belangrijkst: of hij naar Turkije zal emigreren of niet.  Ondertussen lopen de spanningen op tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Furkan wordt steeds sterker gestigmatiseerd en voelt zich machteloos. Hij besluit om zich te manifesteren en gaat naar de Geert Wilders-bijeenkomst in Breda. De internationale pers legt vast hoe Furkan een discussie aangaat met PVV-ers. Het is een rauwe ervaring, maar het motiveert hem om zijn plek in Nederland op te eisen. Hij zegt: “Ik ben hier geboren, ik hoef niet te integreren. Dit is mijn land. Mensen moeten met mij leren omgaan, niet andersom. Ik ga hier niet weg.”