NIYYAH is een onderzoek van theatermaker Tayyip Saritas naar hoe morele oordelen en overtuigingen invloed hebben op menselijke relaties, zelfs binnen hechte familiebanden en de mens die onder de overtuigingen schuilt.
Het begon bij de vraag die zijn tweelingbroer aan hem stelde: “Wat als ik wegga?”. Het kwam bij Tayyip aan als een klap in het gezicht: ze zijn samen opgegroeid, waren onafscheidelijk en hun band was zo sterk dat ze zonder te praten wisten hoe de ander zich voelde. Alleen alles veranderde toen zijn tweelingbroer hem niet meer zag als moslim. Het bracht Tayyip in een innerlijke strijd: terwijl hij de beslissing van zijn broer niet wilde omarmen, confronteerde het hem ook met zijn eigen interpretatie van geloof en de ruimte voor persoonlijke overtuigingen binnen de islam. Het doel van het onderzoek is om zijn eigen strijd, de relatie met zijn tweelingbroer, zijn perspectief en zijn eigen identiteit te verkennen. Het onderzoek vertrekt vanuit persoonlijke ervaring: de confrontatie met een dierbare die andere overtuigingen ontwikkelt dan je verwacht. Wat doet dat met onderlinge verbondenheid? Is het aan ons om te oordelen over de keuzes van een ander? En in hoeverre leidt dit tot verwijdering? Het onderzoek resulteert in een pilotvoorstelling, ontwikkeld in samenwerking met een dramaturg en regisseur. Het uiteindelijke doel is om een solo theatervoorstelling te maken die de zoektocht naar balans tussen persoonlijke overtuigingen en verbondenheid met anderen centraal stelt.
NIYYAH ontving een onderzoeksbudget van de ZOZ Academy. Jaarlijks worden dertig makers geselecteerd om met een bijdrage van maximaal € 5.000 een onderzoek uit te voeren en een eerste pilot te maken. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).